Emoții: frica/înțelepciune;

Culori: negru/albastru;
Organe: rinichii;
Organ de simț: urechile;
Expresie: mormăit;
Forma: amorf
Frica : emoția definitorie a apei

La fel ca toate emoțiile noastre, frica ne poate imobiliza dacă ne lăsăm învinși de ea. Dacă o întâmpinăm cu capul pe umeri, ea poate să fie un mare profesor. Oricum, noi toți socializăm din cauza fricii. Nu înveti un copil mic să evite focul, explicându-i fizica focului, sau nu îl ținem din a fugi în fața mașinii explicând velocitatea, viteza, greutatea și problema. Îl înveți să aibă grijă înducându-i o mică frică sănătoasă; este tot ceea ce poate mintea lui poate să înțeleagă la acea vârstă. Nu am întâlnit niciodată o mamă care să nu fi rostit cuvintele: “ai grijă, te vei arde!” sau “Nu fugi în stradă, vei fi lovit!”

Continuăm să socializăm cu frica când ne întrebăm care sunt consecințele acțiunilor noastre. Este acel “ce se întâmplă dacă” ce ne face înțelepți și în siguranță: Dacă fug cu foarfecele? Dacă îmi las prietena să conducă  în stare de ebrietate? Dacă îmi las câinii să latre, să ignor plângerile vecinilor? O persoană rațională are o frică sănătoasă de a face ceea ce e greșit. Este normal să îți fie frică să nu te înjunghii cu foarfecele dacă nu ești atent, să îți fie teamă ca prietena se va răni sau îi va rani pe alții dacă nu e atentă, și frică să fii un vecin egoist și nemilos (care ai putea chiar să fii dat în judecată).

Așa cum am menționat mai devreme, multe tipologii apă se tem atât de mult să nu fie controlați de frică încât merg până la extreme să o controleze. Tuturor ne e frică, nu doar tipologiilor apă. Oricum te-ar afecta, observă darul și lecțiile. Împinge-ti limitele cu înțelepciune. Fii curajos îndeajuns de mult pentru a-ți asuma riscuri, și destul de inteligent pentru a fi un pic speriat când este cazul. Este găsirea echilibrului care îți va îmbogăți viața.

Trăsăturile și caracteristicile tipologiei apă

Îngrijorările-cheie ale tipologiei apă

Frica
Asigurare
Încredere
Siguranță
Determinare
Decisiv
Siguranță
Cunoaștere
Devotament
Adevăr
Curaj
Neliniște
Angajamente în timp
Răbdare

 

Determinarea oamenilor-apă este inspiratorie. Este ca un râu lin care încearcă să ajungă în ocean. Uneori, ei împing înainte cu energie, alteori ei sunt bucuroși să șerpuiească ca un râu leneș, efectuând tot felul de pași laterali. Indiferent de cât de mulți afluenți explorează în drumul lor, de câți bolovani trebuie să evite sau câte baraje trebuie să spargă, oamenii-apă rămân statornici în ceea ce privește destinația lor.

Dacă te grăbești, oamenii-apă vă vor testa răbdarea. De cele mai multe ori ei întârzie deoarece sunt visatori și cu o imaginație bogată, petrecându-și foarte mult timp cu gândurile lor și nu îndeajuns de mult în programul lor.

Există ceva încântător și misterios la oamenii-apă. Ei chiar au privirea mistică, adâncă și înțeleaptă. Acești oameni senzuali în mod natural nu sunt conștienți de puterea lor de seducție, ei doar pretind că sunt. O fostă vecină de-a mea, Allessandra, se încadra în tipologia apei. Ea era cea mai seducătoare persoană pe care am cunoscut-o, și totuși ea nu era dezinhibată sexual. Ea avea o promisiune misterioasă în ochii ei mari și în spatele fiecărui cuvant, fie că cerea o favoare, fie că argumenta un punct de vedere politic.

Oamenii apă sunt minunat de creativi și au o imaginație excepțională. Cei mai mulți dintre oamenii-apă pe care îi cunosc au avut prieteni imaginari când erau copii.

Fiind frica emoția asociată oamenilor –apă, nu este surprinzător că au dificultăți în ceea ce priveste încrederea. Oamenii-apă vor provoca întotdeauna loialitatea și gândurile, și îți vor pune întrebari despre orice, dincolo de curiozitatea normală. Nu este de mirare că sunt atât de buni ca avocați.

Oamenii-apă sunt căutatori ai adevărului, în special adevărul spiritual. Mulți oameni-apă călătoresc în întreaga lume pentru aceasta și pot experimenta  multe practici spirituale și religioase. Predilecția lor de a vrea să vadă justiția înfăptuită poate de asemenea să îi determine să exagereze în căutarea adevărului. Ei trebuie sa-și potoleasca zelul lăuntric.

Simțul fricii pe care oamenii-apă îl cară cu ei este palpabil chiar și atunci când viața este bună. Tipologia apă poate dintr-odată să se panicheze în fața unui eveniment, chiar atunci când alții îl văd ca pe un eveniment minor. Oamenii-apă pot folosi sfidarea pentru a-și ascunde nevoia lor de liniște și consolare, pierzând confortul pe care îl așteaptă cu nerăbdare.


Reacțiile oamenilor-apă la schimbări și probleme

Frica, asigurare sau consolarea altora
Siguranță
Impunere
Determinare
Asumarea riscurilor, curaj
Menținerea sau înstituirea stabilității când e panică
Stoparea întrebărilor

Oamenii-apă sunt cei mai buni în situații de urgență acolo unde nu există risc de pierdere a vieții sau a siguranței. Cand ei simt că sunt într-un pericol fizic, pot îngheța ca și căprioara în fața farurilor unei mașini. Ei sunt oamenii care trebuie trași din barca ce se scufundă sau înlăturați din calea unei mașini în viteză. Panica le cauzează un șoc fizic, emoțional și mental.

Când evenimentele sau problemele nu le amenință într-un mod fățiș viața sau corpul, oamenii-apă pot fi chiar curajoși, viteji, asumându-și riscuri calculate pe care alții nu le-ar lua în considerare. Ei trebuie să fie atenți să nu supraprecieze problemele de siguranță și risc mergând până la punctul de a fi prea târziu pentru a face o diferență. Oamenii apă au un efect calmant deoarece ei sunt liniștitori. Ei câștigă putere și stăpânire asupra fricilor proprii atunci când îi încurajează și îi consolează pe alții.

 

Relațiile tipologiei apă

Tipologiile apă lucrează bine cu alți oameni-apă în proiecte creative, cu ambii dispuși să facă digresiuni și să încerce tot felul de posibilități imaginative. Ei tind să nu aibă răbdare în relațiile intime cu alți oameni-apă, dându-le celorlalți visatori o altă focalizare-mai ales dacă focalizarea nu mai este asupra lor.

Relațiile dintre tipologia apă și tipologia lemn sunt bune. Persoanele-apă ajută persoanele-lemn să aibă o viziune mai largă, persoanele lemn țin persoanele apă focalizate.

Oamenii apă și foc au relații inconsecvente. Dacă persoanele foc sunt prea împraștiate, calmul persoanelor-apă poate aduce liniște. Aceasta va funcționa uneori, dar deseori persoanele foc se pot simti prea inhibate. Pe de altă parte, dacă persoana-apă este prea visatoare, persoana-foc poate face ca apa să fiarbă și să o pună în mișcare.

Oamenii-pământ și oamenii-apă au probleme. Combină-i, și energia lor se întoarce în noroi. Oamenilor-pământ le place să stea într-un singur loc, bucurându-se de confortul lor, și oamenii-apă sunt curioși, doresc mișcarea, să exploreze și să fie aventuroși. Nu poți clinti din loc o persoană-pământ care nu vrea să se miște și nu poți să potolești debitul neliniștit al persoanei-apă.

Oamenii metal și oamenii-apă au relații foarte bune. Senzualitatea tipologiei apă încălzește reticența protectivă a tipologiei metal,  și tipologia metal contribuie într-un mod direct creativității și imaginației tipologiei apă. Ei se completează unul pe celălalt, și rareori există vreo competiție între ei.

 

Apa și limitele

Oamenii-apă împing limitele întotdeauna, dar nu așa fățiș ca celelalte tipologii. Persoanele apă se infiltrează într-un mod tăcut în fisuri, se unduiesc ușor în spațiul tău, sau ademenește drumul spre gândurile tale private înainte ca tu să realizezi că sunt acolo. Dacă le întorci spatele, determinarea lor îi vor aduce înapoi, la fel de ușor și subtil ca prima dată.

Când oamenii-apă sunt mai gălăgioși în întrecerea limitelor, o fac cu abilitățile lor verbale excelente. Ei pot, și le place, să aducă un argument pentru orice doar pentru o oportunitate de dezbatere. Ei vor câștiga această dezbatere indiferent dacă ei cred sau nu în ceea ce au argumentat.

Oamenii-apă își protejează cu grijă granițele. Ei își folosesc teama naturală pentru a evalua punctele șubrede din pereții lor și le repară, păstrându-le într-o stare bună. Simțul misterios pe care îl creeaza ei asupra granițelor lor este un adaos farmecului lor senzual. Îți poate lua ceva timp să realizezi că o persoană-apă te-a înlăturat într-un mod delicat și abil deoarece tocmai și-a creat o noua graniță de care nu poți trece.

Oamenii-apă se bucură de puțină ambiguitate.

Emoțiile și comportamentele excesive ale tipologiei-apă

Panică
Îndărătnicie
Anxietate
Nerăbdare
Spaimă
Neliniște
Inconsolare
Confuzie

 

Emoțiile și comportamentele deficiente ale tipologiei apă

Îndrăzneț
Întrebător
Egoist
Ezitant
Neloial
Nesigur
Nu poate recunoaște adevărul
Necugetat
Indecis

 

Trăirile și caracteristicile tipologiei apă

Determinat
Misterios
Spiritual
Neliniștit
Persuasiv
Echitabil
Își asumă riscuri
Argumentativ
Iscoditor
Imaginativ
Înțelept
Receptiv

 

Trăirile fizice ale tipologiei apă

Corpul tipologiei apă

Corpul tipologiei apă este senzual. Chiar dacă este slabă, persoana apă are forme, un corp cu rotunjimi și care pare că se balansează la mișcări. Femeile din tipologia apă au ceea ce uneori se cheamă figură de clepsidră (subțire).

Nu este ușor întotdeauna să spui exact cum arată corpurile oamenilor-apă deoarece lor le place să se îmbrace cu haine largi, creând o alură misterioasă.

Chi-ul oamenilor apă este centrat în stomac și se mișcă ușor în mici cercuri, sau uneori mișcarea este ondulatorie, ca un val lent.

Fața tipologiei apă

Oamenii-apă au ochii mari, ce merg spre speriați și conșțienți când se simt incomfortabil să viseze, și blânzi când sunt relaxați. Străvechii Taoiști spuneau că oamenii din tipologia apă seduc mai întâi cu privirea lor și abia apoi cu mintea.

Cea mai remarcabilă trăire pe fața unei persoane din tipologia apei este deplinătatea delicată pe obraji. Ei au maxilare puternice, determinate, și frunți largi, adesea proeminente.

Multe persoane din tipologia apă au tonuri de albastru pe fețele lor, în special sub ochi și adesea lângă liniile subtiri și maxilare. De obicei, când se fac dintr-o dată albaștri la față, este pentru că persoana are dificultăți în exprimare sau își recunoaște frica.