Teoria celor 5 elemente si tipologiile de personalitate

Puțini oameni se încadrează strict în una din cele 5 categorii de personalitate. Cei mai mulți dintre noi, de obicei, suntem câte un pic din fiecare. Sunt și persoane care sunt, de exemplu, Metal sau Apă în totalitate, însă cei mai mulți dintre noi suntem cu siguranță o combinație de două, uneori chiar trei din cele 5 elemente.

Emoția definitorie

Fiecare din cele 5 elemente are o emoție dominantă asociată: Focul si bucuria, Pământul și îngrijorarea, Metalul și mâhnirea, necazul, Apa și frica, Lemnul și mânia. Emoția care iese la suprafață când suntem supuți la stres fizic, mental sau spiritual ne ajută să ne definim tipologia corespunzătoare celor 5 elemente. Să presupunem că suntem tipologia Apă și de aceea emoția predominantă este frica. Asta nu înseamnă că suntem sălbatec de fricoși, prea speriți ca să ieșim din casă, ci mai degrabă semnifică faptul că atunci când un eveniment stresant intervine în viață, confruntarea cu o situație nefamiliară, o pierdere semnificativă, etc. emoția primară care o vom simți instantaneu este frica. Este important ce simțim atunci în situați arespectivă, și nu cum reacționăm la acea situație. Deși este adevărat că o persoană care este plină de fobii relativ la tot felul de lucruri este considerată ca fiind o personalitate cu exces de Apă, și modalitatea complet opusă de a gestiona frica este de asemeni adevărată. Persoana care nu experimentează niciodată frica negându-i prezența, sau care împinge întotdeauna frica departe, este tot o personalitate predominant Apă. Deci din nou, nu e vorba despre cum reacționăm la frică, ci simplu dacă frica este emoția dominantă în situațiile stresante.

Este natural si sănătos sa simți toate emoțiile în circumstanțele potrivite. Dacă nu simți niciodată un pic de mânie, nu este prea sănătos. Dacă îti negi mâhnirea și întristarea în multe conjuncturi triste, este nenatural. Orice emoție care este supresată sau negată are la fel de mult efect asupra noastră ca ți o emoție scăpată de sub control.

Înțelegerea caracteristicilor, trăsăturilor și comportamentelui pentru fiecare din cele 5 tipologii poate duce la aprofundarea înțelegerii asupra noastră și a celorlalți, îmbogățindu-ne viața în moduri nebănuite. Cu cât mai intim ne cunoaștem familia și prietenii, cu atât mai ușor este să le observăm reacțiile și comportamentul, ajutându-ne să concluzionăm mai bine despre tipologia lor. Dar cum rămâne cu cazurile în care interacționăm cu cineva străin, despre care nu avem nici un indiciu despre emoțiile si simțămintele care le motivează comportamentul? Aici intervine Mien Shiang, arta de a citi semnele corpului. Fiecare formă a feței si trăsătură este asociată cu unul din cele 5 elemente și astfel putem obține multe informații doar observând si studiind fața cuiva.

 

 

Darurile si încercările Emoțiilor

Istoric vorbind, trăsăturile personalităților celor 5 elemente au fost prezentate in termeni negativi. După cum deja ai observat, cele 5 emoții principale asociate celor 5 personalitați de bază par să fie mai degrabă critice, exceptând una singură. Cineva care a citit materialul a exclamat: „singurii oameni fericiți din lume sunt cei de Foc! Vreau sa fiu Foc!”. Focul având bucuria ca emoție primară, cei din tpologia Foc par să fie de departe cei mai avantajați. Ca răspuns, ar trebui să spunem aici că datorită diferențelor de limbă ceva se pierde la traducerea din chineză, la Foc termenul de bucurie este mai corect tradus ca prea multa bucurie, sau chiar manie/obsesie a bucuriei. În concepția taoistă există credința că noi suntem aici în această viață, într-o călătorie pentru a învăța și a crește spiritual. Fiecare din noi este născut cu niște daruri și are de parcurs niște încercări.Unele daruri ale noastre pot fi o încercare în anumite conjuncturi de viață, iar lecțiile învățate în urma unor încercări se pot transforma în adevărate daruri. Să presupunem că ești o personalitate predominant Lemn și că emoția primară este mânia. Foarte mulți oameni pot distinge încercările mâniei, însă puțini îi pot vedea ce daruri poate aduce. Când realizezi că expresia corectă a mâniei este protecția, poți conștientiza pentru tine însuți cât de dăunător este pentru tine  și ceilalți să nu îți utilizezi darul natural. O altă fațetă a mâniei este pasiunea. Dacă o supresezi pe una, inveitabil o supresezi și pe cealaltă.

Pentru a fi ființe sănătoase, fericite, iubitoare, pline de dăruire trebuie să ne descoperim pe noi înșine. Trebuie să îmbrățișăm și să explorăm abilitățile noastre naturale și astfel să ne realizăm potențialul nostru.

 

Qi pentru fiecare din cele 5 tipologii

În cele ce urmează, când studiezi trăsăturile corporale ale fiecărei tipologii, amintește-ți că starea și direcția qi-ului ne conferă un indiciu rapid când încercăm să determinăm tipologia cuiva.

Qi-ul poate să ne spună dacă cineva este echilibrat fizic, mental sau spiritual, De exemplu, dacă ai determinat că tipologia prietenului tău ca fiind Lemn, te vei aștepta ca qi-ul său să emane din picioare ți sî se miște constant si drept în sus spre tors.Dar dacă qi-ul său este lent și nedetectabil vei ști că el este dezechilibrat. Vezi dacă poți determina unde qi-ul său este blocat și asta poate să îți dea o idee despre cum își blochează el energia sau își menține stresurile, și ce efect are asta asupra stării sale generale.

Mișcările qi-ului pentru cele 5 tipologii conform celor 5 elemente

Lemn – mișcare constantă sigură spre în sus, fiind tras din pământ ca și prin rădăcinile unui copac

Foc – mișcare rapidă spre în sus, uneori frenetică

Pământ – emană din abdomenul inferior sau coapse, mișcandu-se în jos spre pământ

Metal – nemișcat în piept, ca și cum ai ține respirația

Apă – în abdomen, mișcare lenta cirulară sau unduitoare