Rinichii sunt responsabili de excreţie, dar în plus guvernează de asemeni muşchii (incluzând crampele musculare) ca şi ţesuturile conective. Psihologic influenţeaza dorinţa şi încăpăţânarea.
Este un meridian Yin, uneşte 27 puncte si are un efect definitoriu aspura suprarenalelor si sistemului circulator. Punctul de plecare pentru meridianul rinichi  este localizat in centrul tălpilor.

Simptome
Deficienţa energetică pe meridinaul rinichi este deseori cauzată de inflamaţii mai vechi datorate lichidelor insuficiente sau încălzirii prea puternice a corpului in activitaţile fizice. Hiperfuncţionarea pe acest meridian duce la crampe si pietre la rinichi. Boli ale coloanei sunt deseori tratate în pereche meridianul rinichi – meridianul vezică. Rinichii controleză oasele întregului corp şi dezvoltarea măduvei osoase.

Prin măduva osoasă meridinaul rinichi este conectat la creier. Funcţionarea creierului este în strânsă legătură cu acest meridian. Influenţează de asemeni concentraţiile de fluide ne curgătoare din corp, cum ar fi apa din celule si lichidele sinoviale din încheieturi. De aceea se poate stabili o conexiune cu reumatismul si bolile.

Rinichii controlează sistemul reproductiv la femei şi bărbaţi. Perturbări ale prostatei, ovare, uter sau trompe uterine se pot datora deficienţei pe meridianul Vezică si Rinichi.

O plombă dentară cu amalgam de mercur poate cauza perturbări în umeri şi gât, în articulaţii, coloană şi sistemul urogenital. Pacienţii, ale căror organisme nu sunt capabile să elimine mercurul, stochează toxina in sistemul nrvos central (Triplu Încălzitor), în rinichi si piele (limfă).

Conform meidcinei chineze urechile sunt poarta de intrare pentru rinichi. Problemele cronice la urechi sunt corelate cu perturbări ale rinichilor. Problemele acute la urechi de obicei sunt corelate cu perturbări pe merdianul ficat si vezică biliară.

Cei care au picioarele reci pe perioade mari de timp – în special copiii – vor avea drept rezultat o slăbire a funcţiei rinichilor şi adeseori vor purta ochelari de timpuriu.

Acuitatea vizuală este direct corelată cu funcţia rinichilor. Mulţi oameni care poartă ochelari de la o vârsta fragedă au o vechime deja cu slăbirea acestui meridian, care nu a fost tratată imediat la vremea respectivă si de aceea incomplet vindecată.
Frica poate cauza slabirea energetică in meridianul rinichi şi invers, o perturbare in rinichi poate cauza senzaţii de frică.

Posibile simptome de boală

– procese inflamatorii din trecut
– probleme in partea inferioară a coloanei
– oase fragede
-perturbări ale măduvei osoase
– pierderi de memorie
– reumatism
– ochii, vedere proastă
– prostată
– difuncţii ale uterului
– infecţii cronice ale urechilor
– pietre la rinichi
– frică
– neatenţie

Meridianul Rinichi este meridianul increderii in propria sexualitate.


Emoţii negative:                            Emoţii pozitive:
Indecizie sexuală                  mă simt in siguranţa dpdv sexual

forţele mele sexuale sunt echilibrate