qigong xing shen zhuangTraim intr-un camp energetic de qi, il putem denumi generic “suflul vital” sau “energia vietii”. Cu toate acestea, precum un peste in apa sau ca o pasare in zbor, nu suntem constienti de mediul in care traim. Qigong inseamna “a lucra cu qi-ul”. Aceasta este arta antica chineza si stiinta de a deveni constient de energia vietii si de a invata cum sa ii controlezi fluxul prin pozitii, miscari, tehnici de respiratie si meditatie. Ca si biofeedback-ul, qigong ne invata auto-reglarea psihosomatica; studentul devine constient de functii ale corpului, considerate conventional involuntare – presiunea sangelui, ritmul respiratiei, chiar si fluxul sanguin si al substantelor nutritive spre organele interne- si ne invata sa pastram un echilibru sanatos. Totusi, spre deosebire de biofeedback, dispozitivele tehnice nu sunt necesare. Qigong este una dintre cele mai rentabile metode de autovindecare din lume. Singura investitie necesara este timpul, o jumatate de ora pana la o ora in fiecare zi.

Qigong este ca un rau mare hranit de patru afluenti: shamanism-ul, spiritualitatea, medicina si artele martiale.

  1. Shamanism-ul

shamanism qigongUn vechi text, „Analele de Primavara si Toamna”, afirma ca, in vremuri mitice, un potop a acoperit o mare parte din China. Apele statatoare au produs boli cu larga raspandire. Legendarul imparat shaman Yu a curatat terenurile si a deturnat apele in rauri dansand “dansul ursului” si invocand puterile mistice a constelatiei Carul mare. Cum apele s-au retras, oamenii au considerat ca miscarea si exercitiile fizice pot declansa in mod similar ca “raurile” interioare sa curga mai lin, curatand meridianele de blocajele pentru sanatate. Exercitii de Qi gong se regasesc pe stancile antice de arta din intreaga China. Shamanii chinezi au folosit aceste exercitii si meditatii pentru o comuniune cu natura si fortele acesteia si pentru a-si spori puterile de vindecare si de divinatie.

2. Spiritualitatea (Taoism si Budism)

a. Taoism.
Filosofia si tehnicile qigong sunt mentionate in clasicul filosofiei taoiste, Dao De Jing, scris in secolul al 4-a lea i.Hr. “Prin concentrarea qi-ului si crearea unui organism suplu, poti sa devii ca un copil” Qigong a fost modul ideal pentru taoisti sa isi indeplineasca telul de Wuji, o stare de vid, o stare de constienta fara limite, si xing ming shuang xiu,” spirit si trup in echilibru”. Taoistii si practicantii qigong urmareau o armonie intre yin si yang: interior si exterior, pamantesc si spiritual, tacere si activitate. Majoritatea tratatelor de qigong se regasesc inca printre cele aproximativ 1100 de texte din Canonul Taoist.

buddha qigong
buddha qigong

b. Budism.
Accentul budist pus pe liniste, pe constienta, si o practica continua este parte din qigong. Budistii au dezvoltat mai multe stiluri de qigong, deoarece doreau un sistem de exercitii si vindecare care sa le completeze lungile meditatii.

3. Medicina

Medicina traditionala chineza include acupunctura, fitoterapie, masaj, diete si qigong. Qigong este un aspect din medicina chineza pentru prevenire si autovindecare si a fost folosit in trecut, ca si azi, pentru a invata pacientii cum sa isi imbunatateasca sanatatea. Cel mai vechi text despre qigong este Dao-yin Tu “ Ilustratii Dao-yin”(168 i.Hr.). Dao-yin este un alt termen pentru qigong. Aceasta lucrare contine ilustratii cu 44 de pozitii qigong recomandate de medicii chinezii din antichitate pentru a vindeca diferite maladii. Parintele medicinii chinezesti, Hua Tuo (sec II) a fost unul dintre cei mai buni maestri qigong. Miscarea sa “Cinci animale vesele” imita miscarile cocorului, ursului, maimutei, caprioarei si tigrului si sunt practicate si in ziua de azi.

Hua Tuo a spus ca asa cum o balama nu va rugini daca este folosita, asa si corpul va fi sanatos prin miscari blande si exercitii ale membrelor.

4. Arte martiale

wushu qigongPracticarea qigong poate imbunatati performantele in artele martiale sau in orice alt sport. Practicantii artelor martiale chinezesti au proiectat sau au ajutat la imbunatatirea multor tehnici qigong pe masura ce au urmarit cresterea vitezei,  rezistentei si puterii, pentru a imbunatatii echilibrul, flexibilitatea si coordonarea, si rezistenta organismului impotriva leziunilor. Qigong a avut o mare influenta asupra dezvoltarii gimnasticii din Europa de Vest, datorita traducerilor ilustrate franceze a textelor taoiste despre qigong, ale lui Jesuit P.M. Cibot (1779): descoperiri ale preotilor taoisti. Descrierile lui Cibot  l-au inspirat pe Per Henrik Ling (1776-1839) sa infiinteze prima scoala de gimnastica moderna din Suedia.

Se poate vedea de ce este dificil sa gasesti o definitie simpla pentru un sistem atat de cuprinzator de dezvoltare mentala si fizica. Qigong este o practica spirituala cu radacini in shamanism si taoism. Este o metoda puternica de autovindecare si exercitii de incalzire pentru orice sport.  Include atat exercitii fizice cat si meditatii.

Qigong este practicat de mai mult de 80 milioane de oameni chinezi si probabil de zeci de mii de oameni din Statele Unite si Europa. Qigong a fost testat riguros in experimente stiintifice si studii clinice si este adeseori folosit ca un adjuvant la tratamentele cronice conventionale. Pacientii hipertensivi care iau medicatie si practica qigong se simt mai bine decat cei care iau doar medicatia. Similar, exista dovezi solide ca qigong poate sa imbunatateasca sanatatea mentala si functionala si sa previna dizabilitati care apar pe masura inaintarii in varsta. Qigong actioneaza ca vitamina C, crescand activitatea unei enzimei care ajuta la dezactivarea radicalilor liberi, substante chimice reactive care provoaca degenerarea tesutului si pierderi de memorie. In anul 995, “Jurnalul Asociatiei medicilor americani” a publicat o dovada ca Taji Quan, o forma de qigong, este eficace in prevenirea pierderii echilibrului si leziuni care apar la persoanele in varsta. Cercetatorii de la scoala de medicina Johns Hopkins au confirmat ca Taji Quan lucreaza ca aerob la reducerea tensiunii arteriale.

Exista mii de stiluri de QIGONG. Unele sunt construite pentru sanatate in general si stare de bine si pot fi practicate in fiecare zi timp de o viata intreaga. Altele sunt teraputice si destinate pentru a vindeca diferite probleme. Tehnicile qigong sunt adecvate barbatilor si femeilor, tineri sau batrani, atletici sau sedentari, sau pentru cei cu handicap. Toate stilurile sunt bazate pe principii asemanatoare: relaxat, postura altoita; drept, coloana vertebrala supla; respiratie diafragmatica – abdomenul se extinde la inspiratie, se retrage la expiratie; miscari fluide fara eforturi excesive; constienta linistita.

Calitatea este mai importanta decat cantitatea. Studentii sunt avertizati sa invete unul sau doua stiluri care sunt distractive si eficiente. Sa gasesti un lao-shi qigong (un profesor qigong) nu este o sarcina usoara. Chiar daca qigong este popular, training-ul nu este standardizat – nu cred ca poate fi sau ar trebui sa fie – si atat calitatea cat si calificarea poate sa varieze de la profesor la profesor. Din pacate sunt prea multi sarlatani si magicieni in jurul nostru, incercand sa impresioneze publicul cu cascadorii pretinzand putere supranaturala qi cum ar fi impingerea obiectelor fara sa le atinga. Studentii ar trebui sa aplice aceleasi standarde de excelenta profesionala profesorilor qigong pe care le aplica profesorilor din cu totul alt domeniu. Un lao-shi qigong ar trebui sa fie umil si milos si deschis dialogului si intrebarilor. El sau ea nu a ajuns la un scop final, ci este mai degraba intr-o cautare fara sfarsit pentru a-si extinde potentialul si intelegerea profunda.