Ce este Xing Shen Zhuang?


Xing Shen Zhuang
este un principiu fundamental in cultivarea Daoista. In traducere literala semnifica: Controlul asupra entitatii metafizice (vehicul) care permite spiritului fara de forma sa se manifeste intr-o forma bine definita.
In Daoism acesta este corpul nostru fizic privit ca fiind absolut perfect printre cele 10.000 de lucruri (cele 10000 lucruri simbolizand Creatia in Daoism).

Istoric

A aparut in zona muntelui Emei Shan din China in jurul anului 1000. In unele scoli este practicata in faza de „cladirea fundatiei”, faza pregatitoare pentru Nei Dan sau alchimia interna chineza.
Datorita efectelor puternice asupra sistemului nervos, a devenit o practica foarte efcienta pentru aspirantii la spiritualitate, tinand cont ca in fazele avansate de practica Nei Dan Gong curentii de Qi care sunt vehiculati sunt foarte puternici si necesita o structura robusta.

 

wang tin jun

Xing Shen Zhuang in vest

In Europa si implicit Romania a fost popularizata la inceput de catre David Shen (Verdesi) care a tinut cateva workshop-uri in Bucuresti, apoi de catre unul din maestrii de la care a studiat in China – profesorul Wang Tin Jun, care ne-a marturisit la seminarii faptul ca a practicat aceasta tehnica timp de mai mult de 15 ani intre 4 si 6 ore zilnic.
404144_473641096002027_1326210226_n


 Scopul in Xing Shen Zhuang este de a intrupa, de a aduce lumina Spiritului (Shen) in interiorul nostru si de a o face sa se “fixeze” acolo. Pentru aceasta e necesar un corp sanatos in care energia (Qi) sa circule armonios, fara sa aiba zone in care sa fie stagnanta.

Odata ce Shen ca si constiinta-minte (sau mercurul alchimic) este capturat si adus in corp (plumbul alchimic) adevarata vindecare incepe sa apara, separarea noastra de sursa profunda a fiintei noastre luand sfarsit.

 In ce consta aceasta practica?

Xing Shen Zhuang este o “forma” – o secventa de exercitii psihosomatice, care vizeaza coloana vertebrala de sus pana jos, cheia sa constand in secventa foarte clar definita: fiecare tehnica in parte trebuie executata la momentul potrivit in cadrul formei, un timp adecvat si cu o atentie constanta asupra muschilor, tendoanelor, vertebrelor si ligamentelor implicate in executie.

Practicantul descopera rand pe rand o serie de puncte importante de-a lungul coloanei vertebrale care, prin natura contractiilor si intinderilor din cadrul secventei, se deschid gradat in mod spontan si permit circulatia mai buna a energiior.

Xing Shen Zhuang – cel mai adecvat qigong pentru sanatate

Academia de stiinte medicale din Beijing considera Xing Shen Zhuang ca fiind cel mai adecvat Qi Gong pentru sanatate, este practicata cu success in multe clinici din China insa destul de putin cunoscuta la nivel mondial datorita secretului care a planat secole de-a randul in jurul acestei tehnici. La nivel mondial doctorul Pan He Ming este autoritatea care a incercat sa popularizeze aceasta practica, impreuna cu discipolul sau Wang Tin Jun, care a sustinut cateva seminarii si in Romania.

Ce este qigong?

Muntele Emei Shan