Cea de-a treia dintre cele trei bijuterii ale taoismului (trei comori) este Shen. Shen este adesea tradus ca „minte” sau „spirit” in sensul constiinta, acuitate mentala, sanatate afectiva, prezenta si carisma. Conform medicinei chineze traditionale, shen este constiinta manifestata prin domeniile noastre mentale, spirituale si creative. Constiinta shen este privita ca o componenta centrala a sanatatii si a starii noastre de bine, astfel cultivarea spiritului este considerata a fi esentiala pentru a ne pastra sanatosi.

Daca ne gandim ca Jing este hardul calculatorului, qi-ul este curentul care il alimenteaza, atunci shen sunt informatiile si graficile transmise pe ecran. La o persoana iluminata, aceste informatii se vor manifesta prin prezenta intelepciunii si a spiritualitatii.

Utilizand analogia lumanarii, daca jing este ceara si qi este flacara lumanarii, atunci shen este lumina data de flacara. In taoism se credea ca noi „stralucim” in lumea exterioara prin shen.  Stralucirea spirituala creeaza intelepciune, virtute si pace interioara, in timp ce se genereaza si se pastreaza echilibrul interior. Asa cum lumina ce este generata de o lumanare este dependenta de ceara, fitil si flacara, asa un shen luminos si sanatos se identifica cu cultivarea si pastrarea in echilibru atat a Jing-ului cat si a qi-ului. Shen este imaterial si natura lui este transcendenta.

Sa vorbim despre spirit poate fi inselator datorita caracterului sau nematerial si ambiguu. Este spiritul compus din emotie, minte sau altceva? Cele mai multe religii nu definesc spiritul foarte bine. Taoismul incearca o definitie, desi scolile filosofiei taoiste au oarecum un punct de vedere diferit asupra acestui lucru. Cele 5  elemente pe care scoala gandirii considera ca shen le include sunt:

– Shen- minte, definit ca gandire si constiinta si se spune ca se gaseste in inima;

– Hun – sufletul etern, inrudit cu unele concepte ale spiritului, regasindu-se in ficat;

– Po- suflet corporal, sufletul corpului, uneori considerandu-se a fi inrudit cu forta vitala sau „spirit animal”, fiind centrat in plamani;

– Yi – intelect, memorie si functii intelectuale, regasindu-se in splina;

– Zhi – vointa, fiind regasit in rinichi.

Cele 5 elemente asociate sunt lemnul (Hun), focul (shen), pamantul (Yi), metalul (Po) si apa (Zhi).

Conform viziunii pe care o avea embriologia in taoismul stravechi, Hun si Po s-a unit cu Jing, uniunea lor catalizand aparitia Shen-ului (spiritului). De asemenea trebuie observat faptul ca aceste 5 aspecte sunt asociate cu structuri somatice: organe ale corpului. Taoismului nu face distinctie intre minte si trup; ele sunt vazute ca 2 expresii a unei singure esente. Astfel, metafizicul afecteaza materialul si materialul afecteaza metafizicul.

Shen poate fi influentat in mod negativ daca esuam in a ne pastra vitalitatea printr-o dieta corespunzatoare si exercitii sau daca toleram emotii violente. Cand Shen nu este in armonie se manifesta astfel:

– discordanta intre personalitatea cuiva si viata pe care o traieste;

– insomnii, pierderi de memorie, palpitatii la inima, tristete in ochi, perceptie slaba;

– lipsa inspiratiei, lipsa bucuriei de a trai, moarte;

– ambivalenta, contradictie, persoane care nu au „centru de echilibru”;

– activitate haotica, anxietate, neliniste, oboseala;

– lipsa unui sens in viata;

– in conditii extreme boli mentale, neurologice, depresia.

Shen poate fi echilibrat prin meditatie, acupunctura si unele plante. Activitati somatice precum T’ai Chi si Qigong sunt eficiente. Qigong-ul a devenit cunoscut in lume pentru avantajele pentru sanatate pe care le aduce. Shen este intarit intr-un mod natural atunci cand Jing si Chi sunt revigorate prin practicarea zilnica a qigong-ului. Oricum in prezent exista multe lucruri care pot distrage mintea, emotiile si spiritul. Exista multe aspecte ale vietii moderne care sunt in competitie directa cu dezvoltarea pacii interioare si spirituale. Cine isi doreste un spirit puternic intr-un corp puternic si echilibrat emotional trebuie sa fie perseverent in drumul spre evolutia constiintei. De aceea s-a dezvoltat qigong-ul. Cei care practica primesc substanta spirituala echilibrata ca si cum ar hrani sau ar reconstrui Jing si Qi.