In cultura traditionala chineza, a doua dintre cele trei bijuterii ale taoismului (cunoscute si drept cele trei comori) este Qi (chi), un principiu energetic activ ce sta la baza organismelor vii.

Qi sau chi poate fi gandit ca energia vietii – energia care ne vitalizeaza corpurile si care ne intareste miscarile. Aceasta miscare nu se refera doar la cea locomotorie, ci si la cea a respiratiei si plamanilor, circulatia sangelui prin inima si vase de sange, digestie si toate miscarile functionale ale oganismului nostru. Qi este asociat in mod deosebit cu ficatul si splina. Daca ne gandim la Yin ca la o lumanare, atunci qi-ul este flacara lumanarii – energia produsa in timpul transformarii din ceara in foc. Ca o analogie computerizata, daca Yin este hardul computerului, atunci qi-ul este curentul care face ca sistemul sa functioneze.

In qigong exista trei tipuri de qi: qi-ul ceresc, qi-ul terestru si qi-ul personal. Qi-ul ceresc este energia robusta ce se gaseste in atmosfera si uneori este cunoscuta ca principiu solar. Qi-ul ceresc este asociat in mod natural cu descarcarea ionica negativa care este generata de atmosfera si interactiunea ei cu radiatia solara. Un motiv pentru care ne simtim revitalizati la munte sau la mare este ca aceste regiuni sunt abundente cu qi ceresc. In unele sisteme, qi-ul ceresc este considerat a fi legat de evolutia constiintei cosmice. Uneori este considerat a fi principiu masculin. Qi-ul terestru se gaseste in regiunile geografice cu formatiuni cristaline sau  vartejuri, cum ar fi cele langa Sedona, Arizona. Uneori considerat ca fiind principiu feminin, qi-ul terestru pare sa aiba o calitate de crestere si vindecare. In yoga tantrica se considera ca aceasta polaritate terestra este conectata in mod direct cu energia noastra sexuala. In mod obisnuit, pentru persoanele care nu au practicat qigong, qi-ul terestru este absorbit si transportat in corp prin digestie si metabolismul mancarii. Qi-ul ceresc este absorbit inconstient prin procesul de respiratie. O parte a practicarii qigong-ului este sa inveti cum sa stapanesti si sa absorbi aceste energii mai constient si  mai puternic prin anumite puncte si meridiane. In unele forme ale qigong-ului extern, qi-ul este forta energetica ce poate radia din mainile unui maestru pentru scopuri vindecatoare. Acest tip de qi este numit Qi-ul emis (Wei Qi).

Qi-ul terestru interactioneaza cu qi-ul ceresc pentru a forma qi-ul nostru personal, care este o combinatie a acestor energii care ramane in corpurile noastre vitalizandu-ne Soma si intarindu-ne psihicul. Aceste niveluri relative ale vitalitatii, inteligentei noastre si planului catre care constiinta noastra evolueaza sunt partial determinate de abilitatea noastra de a absorbi, a transforma si directiona in mod constient acest qi. Astfel, cine stapaneste absorbtia, generarea si directionarea qi-ului va avea o tendinta spre imbunatatirea sanatatii, o inteligenta crescuta si usurinta in evolutia spirituala.