Cele 5 tipuri de Shen sunt spirite asociate cu fiecare sistem-organ Yin ale corpului: Inima, Rinichi, Splina, Ficat si Plamani.
Fiecare din aceste spirite are o conexiune nu numai cu un organ yin si elementul asociat, dar de asemeni si cu energia unei planete si cu o directie. A “trezi” Shen-ul din organe este asemanator cu “chemarea spiritelor” dintr-un ritual samanic. Cele 5 tipuri de Shen cand sunt in echilibru vibreaza cu o frumusete rezonanta similara cu cea din armonia sferelor celeste. Intr-un stadiu avansat in contextul practicii Nei Dan (Alchimiei Interne), ele se resorb in Unitate.

SHEN: Imparatul Inimii

In cadrul sistemului celor 5 tipuri de Shen se regaseste o ierarhie spirituala: Shen – spiritul Inimii – este Imparatul, in aspectul puterii sale – traind ca si spirit in celelalte organe. Cand aceste spirite “secundare” functioneaza ca si emisari supusi Shen-ului Inimii, comunicarea intre organele noastre interne devine echilibrata si armonioasa, conferind o functionare si o bunastare desavarsita.
Elementul asociat Shen-ului Inimii este Focul. Directia sa este SUD iar energia planetara care o intrupeaza este a lui Marte. Ca si Imparatul celor 5 tipuri de Shen, este asociat cu calitatea de atentie treaza, care poate fi percepua in fluxul energetic emanata de ochi.
Ochii clari, stralucitori, responsivi sunt o indicatie a unui Shen sanatos – a unei constientizari care este vibranta, fluida si inteligenta.

ZHI: Vointa de a actiona a Rinichilor

Shen-ul Sistemului RInichi este Zhi, sau Vointa. Zhi este asociat cu elementul Apa, si paorta eneriga directiei NORD si a planetei Mercur. Zhi este ministrul care raspunde de intentia si efortul necesar pentru a realiza lucruri. Aceasta include efortul si perseverenta necesara pentru a reusi in practica spirituala. In concordanta cu traditia taoista, cea mai inalta modalitate de a utiliza vointa personala este atunci cand ne aliniem cu Vointa Cerului, cu Tao.

YI – intelectul Splinei

Spiritul Splinei este YI sau intelectul. YI este asociat cu elementul pamant, directia este centrul si energia planetara este Saturn. YI include capacitatea noastra de a ne folosi mintea conceptuala pentru a exercita discernamant si de a ne formula intentii. Un YI dezechilibrat se poate manifesta ca lipsa de cursivitate sau dialog mental inconstient excesiv: acestea pot duce in final la afectiuni ale splinei. Un YI sanatos se manifesta ca o inteligenta si intelegere.

PO – Sufletul trupesc al Plamanilor

PO sau sufletul corporal este asociat cu Plamanii, este aspectul constiintei care dizolva elementele corpului in momentul mortii. PO apartin elementului Metal, directia Vest si planeta Venus. Deoarece PO exista doar in contextul unei singure vieti, tinde sa fie asociat dorintelor noastre mai dense – in opozitie cu HUN, care exprima angajamentele pe termen indelungat.

HUN – sufletul eteric al Ficatului

HUN sau sufletul eteric este asociat Sistemuli Ficat, este aspectul constiintei care continua sa existe – in taramauri mai subtile – chiar si dupa moartea corpului. HUN este asociat elementului Lemn, directia Est, iar energia sa planetara Jupiter.
Pe masura ce practica noastra spirituala se aprofundeaza, mai mult si mai mult PO – sau aspect fizic – al constiintei este transmutat si utilizat ca suprot pentru HUN – sau mai subtil – aspect. Asa cum arata acest proces, noi suntem in acest corp manifestarea Cerului si a Pamantului.

http://xingshenzhuang.ro/wp-content/uploads/2014/10/5-Shen1.pnghttp://xingshenzhuang.ro/wp-content/uploads/2014/10/5-Shen1-150x150.pngadminEvenimenteTaoismCele 5 tipuri de Shen sunt spirite asociate cu fiecare sistem-organ Yin ale corpului: Inima, Rinichi, Splina, Ficat si Plamani. Fiecare din aceste spirite are o conexiune nu numai cu un organ yin si elementul asociat, dar de asemeni si cu energia unei planete si cu o directie. A “trezi”...Spirit and body in balance