Mitul ca folosim doar 10% din creierul nostru este vehiculat de aproape un secol. Procentajul variaza – uneori ajunge chiar si la 25% – dar, indiferent de cifre, se presupune ca exista zone mari ale creirului care stau degeaba, asteptand un impuls din partea noastra. Nu exista dovezi in acest sens si nu au existat vreodata. Atunci de unde a aparut aceasta idee si de ce mai este vehiculata?

myth 10% brain using

Barry Beyerstein, un psiholog de la Universitatea Simon Fraser, s-a straduit sa caute originea ideii si a ajuns probabil la fel de aproape de a afla cum ar fi facut-o oricine. Intr-unul dintre capitolele cartii, Miturile Mintii, Beyerstein a gasit prima referinta explicita la declaratia cu 10% intr-o conferinta  sustinuta de William James la Asociatia Filosofica Americana, in decembrie 1906.

Dar, ceea ce a spus, de fapt, James era: „Ne folosim doar de o mica parte a posibilelor noastre resurse mentale si psihice”, iar restul conferintei a aratat clar ca se referea nu la creier, in mare parte, tacut, ci la miriadele de factori – incluzand oboseala si chiar conventia sociala – care ne impiedica sa gandim liber si energic tot timpul.

Se poate sa nu existe o origine lipsita de echivoc a ideii cu 10%, dar fara indioala ca in anii ’20 si ’30 ideea era adesea citata.

 

Cel mai influent apostol al ideii a fost Dale Carnegie, autorul cartii „Secretele Succesului. Cum sa va faceti prieteni si sa deveniti influent”. In 1944, el scria: „Cunoscutul William James vorbea despre oameni care nu s-au gasit niciodata pe sine atunci cand declara ca omul mediu valorifica doar 10% din abilitatile sale mentale latente”

Declaratia originala a lui James, ba chiar si referirea facuta de Carnegie la aceasta pot fi interpretate in cateva moduri. Daca ei sustin ca cei mai multi dintre noi, tarati de necesitatile terne ale vietilor noastre cotidiene, simt ca sunt lucruri mai marete de indeplinit, n-ar fi nimic de zis. Dar interpretarea moderna a acestei idei este in mod clar aceea ca mare parte din creier nu face absolut nimic. Cum s-a instapanit aceasta versiune schimbata a ideii? Partial pentru ca tuturor ne place sa credem probabil am putea duce o viata mentala mai activa.

Este, de asemenea, adevarat ca cei care cred in fenomene stranii si nedovedite, in special de ordin mintal, pot arata catre cele 90% nefolosite, sustinand ca acolo se pot petrece orice lucruri, cu conditia sa te antrenezi pentru a le folosi.

Dar, din nefericire, nu exista nici un fel de dovada ca exista parti ale creierului nefolosite. Din contra, distrugeri ale creierului, implicand uneori numai cantitati mici de tesut cranian, lasa in urma aproape invariabil un anumit deficit de functionare. Daca argumentul celor 10 procente ar fi adevarat, ati auzi doctorii spunand: „E norocos ca a suferit acest atac in cele 90 procente nefolositoare de creier”. Dar nu veti auzi niciodata asta.

Tehnicile de fotografiere ale creierului au dat la iveala faptul ca  daca se desfasoara suficiente sarcini fizice si mentale, fiecare centimetru cub de tesut cerebral va fi pus in functiune, cea mai mare parte mai mult decat o data. Evident, daca nu mergeti pe bicicleta chiar ina cest moment, circuitele din cerebel care au fost instruite pentru asta nu sunt active, asa cum ar fi daca ati merge, desi presupun ca, daca v-ati imagina ca mergeti cu bicicleta, ele ar raspunde.

http://xingshenzhuang.ro/wp-content/uploads/2013/02/10_percent_brain_using1.jpghttp://xingshenzhuang.ro/wp-content/uploads/2013/02/10_percent_brain_using1-150x150.jpgadminSanatateMitul ca folosim doar 10% din creierul nostru este vehiculat de aproape un secol. Procentajul variaza - uneori ajunge chiar si la 25% - dar, indiferent de cifre, se presupune ca exista zone mari ale creirului care stau degeaba, asteptand un impuls din partea noastra. Nu exista dovezi in...Spirit and body in balance