Putini oameni nu ar fi de acord cu importanta dietei pentru sanatate. In acest articol vom scrie despre proprietatile alimentelor din perspectiva qigong-ului si al Qi-ului, fapt neglijat pana acum de occident. Mancarea este o sursa majora de energie, este capabila sa echilibreze Yin-ul si Yang-ul, Qi-ul si sangele in corp. Pentru a preveni si trata bolile, atat alimentele cat si tratamentele ar trebuie sa exercite niste roluri foarte importante pentru ca au aceeasi sursa, sunt bazate pe aceleasi teorii si au aceleasi efecte medicinale.

Salata este buna

Salata verde stimuleaza procesele metabolice ale organismului, constituie un aliment de improspatare, de revigorare si de curatare a acestuia.Frunzele de salata stimuleaza digestia, dreneaza si tonifica ficatul, intensifica tranzitul intestinal, inlatura atonia („lenea”) organelor interne, curata vasele de sange si regleaza activitatea anumitor glande endocrine.

Mancarea fast-food nu are aura

In ultimul timp, mancarea fast food are o larga raspandire. Unele persoane spun ca refrigerarea alimentelor pentru o perioada lunga de timp tine bacteriile sub control; prin urmare este un mod fezabil si inofensiv de a produce mancare. Totusi felile de carne din fast-food-uri nu au aura deloc, cu alte cuvinte ele nu contin aproape deloc energie curata vitala. Bineinteles, daca mananci acest tip de mancare doar din cand in cand, nu are prea mare importanta. Totul este sa nu iti faci un obicei din asta, deoarece in timp toxinele vor provoca boli.

Bauturile foarte reci acumuleaza un Qi umed

Un obicei prost este sa beti ceaiuri foarte reci, apa foarte rece, cola foarte rece etc.  Aceste bauturi foarte reci tind sa epuizeze energia stomacului, si poate cauza un Qi rece sau un Qi umed (cauza a obezitatii).

Prea multa branza si prea mult desert  face un Qi lipicios

O alta slabiciune a oamenilor este mancatul in exces a dulciurilor, lucru ce duce la un Qi lipicios si neclar si cu o circulatie lenta. De asemenea fumatul face un Qi murdar. Taoistii spuneau: “5 culori te fac sa orbesti, 5 sunete te fac sa surzesti si 5 gusturi iti fac limba tacuta” (aici 5 simbolizeaza excesul , si prin urmare dezechilibre).

Yin-Yang vs acid-alcaline

Multi nutritionisti occidentali cunosc proprietatile acide si alcaline ale alimentelor, dar nu sunt constienti de proprietatile Yin-Yang si de importanta lor. Multe persoane au dezechilibre de Yin-Yang, lucru ce sta la baza multor boli. De exemplu, acesta este un motiv pentru care unele persoane racesc foarte repede. Alimentele pe care le consuma in timpul racelii pot agrava boala sau o pot ameliora. De exmplu, ginseng-ul este considerat in China un supliment foarte bun. Dar unele tipuri de ginseng sunt Yin (depinzand de locul de crestere), in timp ce alte tipuri sunt Yang. Un caz complicat este atunci cand o persoana are prea mult Yin si prea mult Yang in acelasi timp. Asta duce de obicei la blocaje care izoleaza Yin-ul si Yang-ul in corp.

Alimente Yin : lapte, miere, zahar, ulei, sucuri de fructe, condiment, fructe tropicale

Alimente Yang: pasari de curte (pui, rata, curcan, gasca), fructe de mare, oua, carne, sare, peste, branza

Aceasta este o lista scurta a alimentelor Yin si Yang. Intre ele exista si alimentele neutre, care sunt echilibrate: semintele, nucile, legumele, cerealele, fasolea, merele si perele.

http://xingshenzhuang.ro/wp-content/uploads/2012/02/alimentattie_yin_yang_panoramic.jpghttp://xingshenzhuang.ro/wp-content/uploads/2012/02/alimentattie_yin_yang_panoramic-150x150.jpgadminLongevitatePutini oameni nu ar fi de acord cu importanta dietei pentru sanatate. In acest articol vom scrie despre proprietatile alimentelor din perspectiva qigong-ului si al Qi-ului, fapt neglijat pana acum de occident. Mancarea este o sursa majora de energie, este capabila sa echilibreze Yin-ul si Yang-ul, Qi-ul si sangele...Spirit and body in balance