ceai oolong ceremonieCeaiul Oolong

Istoria ceaiului oolong

In timpul dinastiei Qing, un general pe nume „Long” traia retras in muntii An-Xi, din provincia Fujian. Long in traducere inseamn

Cand mergea prin padure, Oolong avea obiceiul de a tine strans la sold o traista (chinezeasca) in care aduna frunze de ceai salbatec(camellia sinensis) de prin tufele de pe marginea potecilor. Mergand la vanatoare de animale, uneori perioade indelungate, frunzele din traista se „strangeau” si se frangeau la margini. Apoi cand ajungea acasa el prajea putin aceste frunze inainte de a face ceai din ele. Ceea ce rezulta era un ceai cu o aroma diferita de toate celelalte ceaiuri cunoscute pe atunci. Multi oameni din imprejurimi il vizitau adesea pe Oolong sa ii savureze ceaiul la un pahar de vorba.a „dragon”. Generalul nostru isi petrecea ziua vanand prin paduri, indiferent de vremea buna sau rea, in soare arzator sau in vant si ploaie, astfel incat corpul sau devenise puternic si pielea arsa de soare. Motiv pentru care taranii de prin zona il poreclisera „Oo-Long” sau in traducere „Dragonul negru”.

ProNat
Intr-una din zile Oolong a prins un iepure. Ajuns acasa a fost atat de grabit sa prepare iepurele, incat a uitat de frunzele de ceai din traista. Cand s-a trezit a doua zi a constatat ca frunzele erau deja un pic fermentate. Cu toate acestea frunzele odata preparate au fost mai aromate si ceaiul mai savuros decat de obicei. Gustul ceaiului era mai suav, fara tenta amara a ceaiului pe care il prepara in mod obisnuit. Oolong a fost atat de entuziasmat ca a chemat imediat vecinii la un ceai in seara respectiva. Sezand in jurul focului, toti au fost incantati, si unii i-au cerut detalii despre reteta de preparare. Dupa o perioada de incercari succesive, oamnii din regiune au devenit experti in noua arta de a prepara ceaiul si au ajuns renumiti.Din stima fata de cel care a descoperit reteta, ei au dat ceaiului denumirea de Oolong, si de atunci pana astazi asa a ramas cunoscut.

 Mod de producere

Se spune ca ceaiul oolong a inceput sa fie produs pentru prima data in provinicia Fujian la sfarsitul dinastiei Ming, in urma cu 400 de ani. In chineza, oolong inseamna ‘”dragon negru”, ceea ce nu este clar daca numele provine de la un loc sau o planta. Cele mai faimoase ceaiuri oolong se gasesc in China, Taiwan si India. Productia deliciosului ceai presupune traditie si un mestesug remarcabil. Frunzele de ceai sunt culese dimineata dupa o zi senina. Se culeg in unitati, fiecare unitate fiind formata dintr-un mugur si 3 frunze, apoi sunt expuse la soare. Aceasta este prima etapa. A doua etapa presupune uscarea lor intr-o incapere pentru a incuraja fermentatia. Cand frunzele sunt 30 % rosii si 70 % verzi, atunci e momentul optim de a stopa fermentatia. Apoi sunt frecate intr-un mod repetat pentru a genera savoare, aroma si textura de buna calitate. La finalul etapelor, un maestru in ceai gradeaza calitatea in functie de savoare.

Ceaiul are un continut scazut de cafeina, dar este mai stimulant decat ceaiul verde si alb.

 Beneficiile asupra sanatatii

In China, ceaiul oolong a fost folosit ca medicament. S-a demonstrat ca un consum zilnic al ceaiulului oolong ajuta in controlul obezitatii. Intr-o carte chinezeasca farmaceutica, numita Bencao Shiyi, s-a scris:: ” Daca beti ceaiul oolong pentru mai mult timp, veti avea o viata in care va veti mentine intr-o forma buna fara sa deveniti prea gras si prea greoi”. In stiinta medicala moderna, obezitatea nu inseamna doar o greutate peste limita normalului. Obezitatea este definita ca un exces de grasime in corpul uman, chiar daca acest lucru nu se observa pe cantar. Corpul contine trigliceride, un depozit de grasimi folosit ca sursa de energie. In momentul cand acestea cresc, prin depozitarea unui numar prea mare de grasimi, apar problemele de sanatate, printre care si obezitatea. Ceaiul Oolong contine polifenol, un antioxidant ce este extrem de eficient in controlul obezitatii. Acesta activeaza o enzima ce este responsabila cu dizolvarea trigliceridelor.

Ceaiul Oolong este folosit si in tratamentul afectiunilor pielii. Conform experimentelor stiintifice, pacientii diagnosticati cu eczeme (afectiuni cutanate alergice) au baut 3 cesti de ceai oolong pe zi. Rezultatele benefice au putut fi observate intr-o saptamana, pacientii avand o remarcabila imbunatatire a aspectului pielii.

Antioxidantii prezenti in ceaiul oolong protejeaza dintii impotriva cariilor si intareste structura osoasa. De asemenea, ceaiul oolong este folosit ca tratament suplimentar altor medicamente pentru 2 tipuri de diabet. Previne bolile de inima si cancerul (mai ales cancerul de piele|). Scade tensiunea arteriala. Ajuta la eliminarea stresului fizic si mental.

Dincolo de beneficiile pentru sanatate, ceaiul oolong poate fi folosit ca dezinfectant si deodorizand in casa.

Asadar, trebuie sa bem mai multe cesti de ceai oolong pe zi, este cel mai bun pentru sanatate si are un gust minunat.

http://xingshenzhuang.ro/wp-content/uploads/2012/01/oolong_tea_panoramic.pnghttp://xingshenzhuang.ro/wp-content/uploads/2012/01/oolong_tea_panoramic-150x150.pngadminCeaiSanatateCeaiul Oolong Istoria ceaiului oolong In timpul dinastiei Qing, un general pe nume 'Long' traia retras in muntii An-Xi, din provincia Fujian. Long in traducere inseamn Cand mergea prin padure, Oolong avea obiceiul de a tine strans la sold o traista (chinezeasca) in care aduna frunze de ceai salbatec(camellia sinensis) de prin...Spirit and body in balance