Ce vezi când te priveşti în oglindă? În concordanţă cu medicina traditională chineza, faţa ta este oglinda sănătăţii tale. Fruntea, nasul, bărbia, obrazul drept, obrazul stang : toate aceste cinci parţi furnizează indicii despre cum merg lucrurile în interiorul corpului- asta daca ştii să priveşti cu atenţie. Citeşte mai departe şi decodează ce revelează faţa ta despre tine.

Cum citeşte medicina tradiţională chineză corpul în scopul de a identifica boala

Mulţi oameni nu realizează ca faţa lor furnizează informaţii despre ceea ce este dincolo de suprafaţă. Corpul tău vorbeşte un limbaj unic pentru a comunica dezechilibrele din interiorul său.  Medicina tradiţionala chineză stăpâneşte arta şi ştiinţa de a citi limbajul corpului de peste cinci mii de ani de practică. În  fiecare parte a feţei se reflecta un element diferit din diagrama Wu Xing a celor 5 elemente (foc, pamant, apa, metal şi lemn), care, la rândul lor, corespunde unui anumit organ intern. Reflecţia feţei tale oferă celuilalt indicii vizuale a ceea ce s-ar putea întampla în sistemul tău interior, cum ar fi cu inima, stomacul, hormonii şi chiar mintea şi spiritul.

În unele situaţii indiciile vizuale te pot alerta asupra unei probleme şi poţi lua măsuri imediat. Dar adevărata importanţă a introspecţiei corpului este de a detecta dezechilibrele subtile şi de a le trata preventiv prin dietă, suplimente pe baza de plante şi stil de viaţă sănătos. Analizandu-ţi corpul, poţi să ai grija de micile disconforturi înainte de a deveni mari probleme de sănătăte.

Fruntea

Potrivit medicinei tradiţionale chineze, fruntea corespunde elementului foc. Aceasta este asociată cu inima şi intestinul subţire, precum şi cu mintea şi spiritul.

frunte element foc

Fruntea: Elementul foc – Inima/ Intestinul subţire

Când îţi examinezi fruntea, uită-te dupa roşeaţă sau mici vase de sânge care par “decolorate”, ceea ce ar putea indica o problemă cu inima. Pielea “decolorată” poate fi, de asemenea, cauzată şi de o experienţă emoţională recentă, cum ar fi o desparţire sau o pierdere. Oamenii ale caror emoţii sunt de obicei tumultoase au, de regula, un rid adânc între sprâncene.

Un atac de inimă poate fi adesea prezis de o nuanţă albăstrui- verzuie a frunţii. Dacă ai frunte decolorată şi palpitaţii la inimă, ameţeli, respiraţii întrerupte şi furnicături sau dureri în mâna stângă, atunci programează-te la un cardiolog sau mergi la camera de gardă, dacă este nevoie.

Nasul

Nasul corespunde elementului pământ, indicând o conectare cu stomacul, splina şi pancreasul.

nas elementul pamant

Nasul: Elementul pământ – splina/pancreas/stomac

Simptomele unui disconfort intern sunt de obicei un coş pe vârful nasului sau pe lateralul nasului. Gândeşte-te la ce ai mâncat cu o zi înainte. Ai mâncat prea iute, prăjeli sau alimente bogate în grăsimi? Dar ciocolată? Dacă răspunsul este da, problema ar putea fi alegerea alimentaţiei.  Ca rezultat, ai putea suferi de indigestie, constipaţie sau diaree.

Existenţa vaselor capilare sparte sau roşeaţa de-a lungul nasului ar putea dezvălui abuzul de alcool sau ar putea pur şi simplu să însemne griji excesive şi stres, care să-ţi suprasolicite elementul pământ. A existat un pacient care se elibera de stresul de la muncă cu alcool şi dulciuri, iar totul se vedea pe nasul lui. I s-a recomandat să işi calmeze nervii într-un mod mai sănătos, cum ar fi meditaţia sau alte tehnici de eliberare a stresului.

Barbia

Bărbia este legată de elementul apă, care este, la rândul lui, asociat cu rinichii şi vezica urinară, incluzând sistemul hormonal şi glandele.

barbia elementul apa

Bărbia: Elementul apă – Rinichi/Vezica urinară

Prezenţa petelor roşii, decolorării sau petelor închise la culoare în jurul barbiei şi a gurii ar putea indica probleme cu rinichii sau vezica urinara.  Eruptii acneice recurente în jurul bărbiei poate arăta un dezechilibru hormonal. Problema este adesea din cauza organismului care produce prea mult estrogen sau testosteron şi are tendinţa de a se  manifesta la femei prin mentruaţie neregulata şi la barbaţi prin probleme cu prostata.

 

De asemenea, trebuie sa analizaţi adâncitura de deasupra buzelor. Aceasta porţiune mica are o legătura cu uterul şi ovarele la femei şi cu prostata şi organele genitale la barbaţi. Liniile orizontale, petele sau decoloarea adânciturii poate indica probleme de infertilitate din cauza endometriozei sau chisturilor fibromatoase uterine.

Conform medicinei tradiţionale chineze, oamenii care au o bărbie mică sunt genetic predispuşi la probleme cu rinichii şi vezica urinară. Bineinţeles, asta nu înseamnă că oamenii cu barbia mică vor dezvolta o boală la rinichi. Această informaţie este doar o avertizare că există această tendinţă şi că pacienţii pot alege să facă schimbari în stilul lor de viaţă pentru a preveni apariţia acestor situaţii.

Obrazul drept

Obrazul drept este asociat cu elementul metal, ânsemnand ca portiunea aceasta de fata este conectata la plamani şi intestinul gros.

obrazul drept metal

Obrazul drept: Elementul metal – plămâni/ intestinul gros

Problemele la plămâni şi intestinul gros se manifestă prin decolorare, pete şi probleme cu tenul pe obrazul drept. O erupţie acneica slabă, eczeme sau o uşoară roşeaţă poate însemna că se apropie o răceala. De asemenea, boli ale plămânilor sau boli respiratorii declanşează simptome vizibile pe obrazul drept.

Oamenii ce sunt predispuşi la alergii respiratorii sau astm au tendinţa de a avea pe obrazul drept o eczemă roşiatica, solzoasă, o erupţie cutanata uşoară sau nuanţa uşoara albastruie-verzuie a pielii – arătând prea multă căldură sau inflamaţie în sistemul respirator, sau un deficient de oxigen.

Obrazul stâng

Obrazul stâng este asociat cu elementul lemn sau cu ficatul şi colecistul (vezica biliară).

obrazul stang lemn

Obrazul stâng: Elementul lemn – ficat/colecist

Vasele capilare sparte şi roşeaţa, în special lângă nas, indică căldură, inflamaţie sau o congestie a toxinelor în ficat. Vene umflate, roşeaţă şi erupţii cutanate uneori semnalează o tensiune mare şi o furie controlată. O nuanţă gălbuie sub ochiul stâng poate indica calculi biliari, trigliceride mărite sau colesterol mărit, care sunt prelucrate de ficat şi colecist.

Probleme pe această parte a feţei poate de asemenea să trădeze probleme emotionale, cum ar fi furia sau depresia, pentru că ficatul şi colecistul includ sistemul nervos.

Trebuie sa reţineti că există multe feluri în care corpul vă avertizează asupra dezechilibrelor. Pe masură ce învăţaţi metoda vizuală, veţi vrea să vă confirmaţi constatările asupra unei parţi a corpului cu observaţii de la ceilalţi, cum ar fi ochii, limba şi unghiile.

Sperăm că acest articol vă ajută să descoperiţi ce vă transmite faţa!

(Dr. Maoshing Ni – doctor în medicina tradiţională chineză, autor de succes al mai multor cărţi şi autoritate în medicina care se ocupă de reîntinerire)

 

 

adminSanatateCe vezi când te priveşti în oglindă? În concordanţă cu medicina traditională chineza, faţa ta este oglinda sănătăţii tale. Fruntea, nasul, bărbia, obrazul drept, obrazul stang : toate aceste cinci parţi furnizează indicii despre cum merg lucrurile în interiorul corpului- asta daca ştii să priveşti cu atenţie. Citeşte mai departe...Spirit and body in balance