Excesele sexuale slãbesc Jing sau esenţa rinichilor, în special la bãrbaţi.
Fluidele sexuale masculine sunt manifestarea esenţei rinichilor: de aceea pierderea acestor fluide duce la slãbirea temporarã a esenţei rinichilor.
De ce doar cele masculine: fluidele sexuale feminine ţin mai mult de Jingye (fluidele corpului mai dense, ce circulã prin interiorul corpului).
Fluidele sexuale sunt susţinute de cãtre esenţa dobânditã şi în mod normal ea nu slãbeşte. Dar dacã activitatea sexualã este excesivã, corpul nu va avea timp pentru a reface esenţa dobânditã.

 

Simptomele excesului în viaţa sexualã sunt:
– Obosealã cronica
– Ocazional ameteli
– Vedere inceţoşată
– Dureri de spate in zona lombara
– Slãbiciunea genunchilor
– Urinare frecventã

Din punct de vedere al anotimpurilor se considerã cã viaţa sexualã poate fi un pic mai intensã pe durata primãverii şi ar trebui sã fie ceva mai ponderată pe durata iernii.
Pe durata tratamentului problemelor sexuale se recomandã reducerea vieţii sexuale.

Esenţa rinichilor poate sa diminueze drastic in următoarele cazuri
a) la bãrbaţi: din cauza excesului vieţii sexuale
b) la femei: din cauza naşterilor repetate.

Pentru refacerea esentei rinichilor metoda cea mai la indemână pentru fiecare bărbat este programul de somn. Somnul între orele 22 şi 06 este profund regenerator pentru organism, o cură de 30 de zile de program de somn regulat poate reface spectaculos energia în rinichi şi implicit îmbunătaţirea performanţelor sexuale. Există în qigong şi unele exerciţii psihosomatice şi anumite plante care ajută acest proces de refacere, dar în principiu pentru cei reticenţi la aceste lucruri orele regulate de somn constituie – am putea spune – un remediu simplu si natural.

Daca se urmează o dietă de 30 zile somn dublată de exerciţii energetice zilnice şi alimentaţie sanatoasă un semn de succes este atunci când în zona abdomenului inferior apare o senzaţie de uşoară caldură, vibraţii si senzaţia că abdomenul inferior este cumva plin de energie. Chinezii definesc o zonă precis delimitată in interiorul abdomenului inferior sub numele de xia dantian sau dantian-ul inferior, un loc extrem de important în tradiţia xian sau a tehnicilor pentru dobandirea nemuririi. În corpul nostru sunt in total 3 astfel de zone fiecare din ele putând funcţiona ca un rezervor în care putem acumula în ordine Jing sau esenta (în dantian-ul inferior), Qi sau energie (in dantian-ul mijlociu) si Shen sau spirit (in dantianul superior, plasat in zona capului).

Lipsa vieţii sexuale poate fi una din cauzele apariţiei bolilor.
Dorinţa sexualã este o mãsurã a energiei (Yang-ului) rinichilor.

Insuficienţa energiei (Yang-ului) rinichilor duce la lipsa libido-ului.
Insuficienţa esenţei (Yin-ului) rinichilor provoacã interes excesiv faţã de viaţa sexualã, însoţit de lipsa capacitãţii de finalizare, vise erotice (în special la femei) şi emisie seminalã nocturnã (vise umede la bãrbaţi).

http://xingshenzhuang.ro/wp-content/uploads/2011/04/yin-yang-taoism.pnghttp://xingshenzhuang.ro/wp-content/uploads/2011/04/yin-yang-taoism-150x150.pngadminTaoismExcesele sexuale slãbesc Jing sau esenţa rinichilor, în special la bãrbaţi. Fluidele sexuale masculine sunt manifestarea esenţei rinichilor: de aceea pierderea acestor fluide duce la slãbirea temporarã a esenţei rinichilor. De ce doar cele masculine: fluidele sexuale feminine ţin mai mult de Jingye (fluidele corpului mai dense, ce circulã prin interiorul...Spirit and body in balance